luni, 21 noiembrie 2011

Studiul culorilor

         Lutul polimeric este unul dintre cele mai interesante materiale cu care am lucrat vreodată. Se poate modela după bunul plac, doar imaginaţia e limita, pentru că dacă e modelat cu atenţie se pot obţine chiar şi forme aparent imposibile. Alt aspect foarte interesant al lutului polimeric este amestecul de culori.
         Încă din copilarie, de la ora de desen, ţin minte ca profesoara ne-a întrebat care sunt culorile principale, atunci am răspuns toate culorile posibile până când unul dintre colegi a raspuns corect: roşu, galben şi albastru. Când am fost întrebaţi de ce, primul răspuns a fost: "pentru ca sunt culorile drapeului". Profesoara noastră a zâmbit, şi ne-a explicat faptul că din cele trei culori se pot obţine toate culorile. Cine să o creadă atunci? În următoarea oră, ne-a făcut o demonstraţie: a amestecat culorile principale pentru a obţine culorile secundare:
Culorile principale şi secundare
Vă puteţi imagina ce a însemnat pentru noi la vâsta aceea. Mai apoi am aflat despre roata culorilor, care practic ne arata cum din 3 culori principale se pot obţine restul culorilor cunoscute. Din păcate aici nu arată ce se întâmplă atunci cand amesteci toate 3 culorile: în funcţie de proporţiile alese se obţin nuanţe pamântii, cum este şi culoarea maro.

         Bine înteles că atunci când am descoperit lutul polimeric, una dintre cele mai mari provocări a fost să realizez un studiu al culorilor, adică din 3 culori principale să obţin cât mai multe. Studiind pe vastul Internet am descoperit un artist, mai bine spus o artistă, care din punctul meu de vedere cunoaşte cel mai bine culorile: Maggie Maggio. Cu ajutorul informaţiilor găsite pe site-ul acesteia am reuşit să creez o paletă de culori, pornind de la 3 culori pe care eu le-am ales principale. De data aceasta am lucrat cu cernit. Am ales roşu galben şi albastru, care se pot vedea mai jos. În colţul din stânga jos e albastrul de la care am pornit, colţul dreapta jos e roşul pe care l-am avut disponibil, şi din păcate galbenul nu apare acolo, dar este cel mai apropiat de el este galbenul de pe primul rând, coloana din mijloc.
         Studiind teoriile lui Maggie, am ajuns la concluzia că nu există 3 culori principale pure, dar este intersant de încercat joaca cu 3 culori la alegere şi obţinerea unei palete noi de culori. Vă avertizez, durează destul de mult timp omogenizarea atâtor piese. Spor la treaba dacă aveţi curajul să încercaţi.      
          Pentru că ieri mi-am amintit de aceste culori minunate, le-am şi copt (da le-am ţinut mult timp necoapte), iar acum urmează a fi transformate într-un colier mare, poate pentru provocarea 1313 de pe CDB, cine ştie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu