joi, 12 ianuarie 2012

Alergie la bijuterii?

Cu trei ani în urmă am început să fiu oarecum pasionată de bijuterii. Atunci am început să port tot felul de cercei. De curând am avut o reacţie alergică, sau cel puţin aşa am crezut eu. În realitate mi-am lezat puţin pielea din neatenţie. Dar acel incident m-a făcut să mă interesez mai mult despre acest aspect. Alergia care se dezvoltă în timp este o alergie la nichel.
Nu toate persoanele fac alergie la nichel. Poate vă întrebaţi ce legatură are nichelul cu bijuteriile voastre, mai ales dacă purtaţi doar aur şi argint. Metalele în starea lor pură nu au duritate suficientă pentru a-şi păstra forma după modelare, de aceea ele se folosesc în aliaje. De cele mai multe ori aceste aliaje conţin si nichel. Dacă ai purtat vreodată un inel de argint şi sub acesta s-a pigmentat puţin pielea în culoarea verde, cel mai probabil ai avut o reacţie alergică la nichelul din compoziţia lui (alte reactii care pot apărea: pielea se înroşeşte, se formează o coajă la suprafaţa ei, si mai departe sper că nu se va ajunge la nimeni) . Alergia poate să apară în timp, poate chiar şi după ce ai purtat aceeaşi bijuterie timp de doi ani.
Pentru orice există o soluţie. Dacă ai observat recţii alergice la purtarea unor bijuterii, dar nu vrei să foloseşti anumite trucuri, poti sa îţi achiziţionezi bijuterii care nu conţin nichel. De exmplu aurul de peste 18K nu provoacă alergii, oţelul chirurgical conţine nichel dar datorită structurii materialului nu provoacă alergii. Cuprul nu are nevoie de nichel în aliaj pentru că are o duritate suficientă, de aceea în bijuteriile lucrate manual se folosesc de multe ori sârme de cupru placate cu argint sau alte materiale pentru a avea aspect de argint sau aur. Eu personal folosesc în crearea bijuteriilor sârma de cupru placată cu argint şi emailată (varianta pigmentată pentru a imita aurul), astfel îşi păstrează culoarea în timp, şi nu provoacă alergii. Sârma neemailată îşi pierde mai repede stratul de argint.
Un truc simplu pentru bijuteriile tale preferate care îţi provoacă discomfort: lac de unghii incolor. Îl foloseşti pe bijuteriile tale, dar numai pe zonele care intră în contact cu pielea, de exemplu la cercei pe tortiţe, la inele pe partea interioară a inelului, sau apelezi la mine să îţi chimb tortiţele cerceilor cu materiale tratate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu